Menu

Wat is een logo?

Een logo – wat is het? Wat is een beeldmerk? Wat is een woordmerk? Waarom is een logo nodig? Waar moet een goed logo aan voldoen? De logo ontwerpers van Dickhoff Design in Amsterdam weten het en maken het!

Een logo is een grafisch ontwerp dat een bedrijfs- of merknaam vertegenwoordigd.

De onderlinge positie en verhouding van tekst- en beeldelementen in een logo kunnen varieren. Daarom moeten ze voor belangrijke toepassingen worden vastgelegd. In een effectieve huisstijl zijn al deze elementen met elkaar verweven in logische samenhang. Zo ondersteunt alles waar het logo in of op voorkomt in kleur, materiaal en vorm de uitstraling van de bedrijfsidentiteit. Veranderingen van een of meer elementen moeten erop gericht zijn de samenhang te bevorderen van het ontwerp en zo ook van de juiste uitstraling van de organisatie.

 

Logo ontwerp door Dickhoff Design begint met de vragen wat waarom hoe

Waar een logo aan moet voldoen?

Een goed logo is een waardevol bezit dat door veel bedrijven en organisaties gekoesterd wordt. Voorop staat dat de identiteit nu en in de toekomst ondubbelzinnig moet worden overgebracht. Daarom worden veranderingen in het logo doorgaans met grote voorzichtigheid aangebracht.

  • Goede logo’s die hun waarde bewezen hebben, voldoen in het algemeen aan de volgende kenmerken:
  • Eenvoud (herkenbaar en tijdloos)
  • Originaliteit (onderscheidend)
  • Duurzaamheid (niet aan trends onderhevig)
  • Toepasbaarheid (bruikbaar in verschillende toepassingen)
  • Reproduceerbaarheid (ook heel klein of op een fotokopie herkenbaar)
  • Effectiviteit (aansprekend)

Een ‘mooi’ of ‘leuk’ logo is niet genoeg. Niet voor de toekomst, niet voor de effectiviteit. Een goed logo is de basis voor een hele huisstijl.

Lees meer

Waarom is een huisstijl belangrijk?
Wat is een huisstijl?

Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Een logo op maat met persoonlijke aandacht en service van Dickhoff Design.
Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!

Logo komt van het Griekse ‘λογος’ (‘logos’ – ‘woord’). Een logo bestaat uit tekst, beeld of combinatie ervan. Een logo met alleen beeld heet ook wel beeldmerk. Met alleen tekst: een woordmerk.

Snelle visuele herkenning van een woordmerk verbetert door een consequent toegepast woordbeeld: de gehele vormgeving van de tekst: schrijfwijze, stijl, lettertype en typografie.

Een beeldmerk kan uit van alles bestaan (afbeelding, symbool, figuurtje of abstract vormpje) en zo behalve herkenbaarheid veel betekenis, symboliek, sfeer of karakter verlenen aan een logo. Eigenschappen die misschien niet snel in tekst over te brengen zijn, maar het logo wel eigen en uniek maken voor het merk. Het logo kan behalve merknaam en afbeelding ook een pay-off, descriptor of slogan bevatten (wat het bedrijf doet, waar het voor staat).

No comments