Menu

Een logo, wat is dat?

Logo ontwerp en grafische vormgeving van mobiele apps voor AIOW woordbeeld door Dickhoff Design

Wat is een woordmerk?

Een logo met alleen tekst heet een woordmerk. De tekst is meestal alleen een merknaam. Snelle visuele herkenning van een woordmerk verbetert door een consequent toegepast woordbeeld: de gehele vormgeving van de tekst: schrijfwijze, stijl, lettertype en typografie. Heel herkenbaar, zelfs als het alleen in zwart-wit toegepast wordt.

logo beeldmerk voor Squirrelcoin door Dickhoff Design in Amnsterdam

Wat is een beeldmerk?

Een beeldmerk kan uit van alles bestaan (afbeelding, symbool, figuurtje of abstract vormpje) en zo behalve herkenbaarheid veel betekenis, symboliek, sfeer of karakter verlenen aan een logo. Eigenschappen die misschien niet snel in tekst over te brengen zijn, maar het logo wel eigen en uniek maken voor het merk. 

Logo woordbeeld met descriptor voor Lakerveld juridisch advies ontwerp door Dickhoff Design in Amsterdam

Wat is een pay-off?

Het logo kan behalve merknaam en afbeelding ook een pay-off, descriptor of slogan bevatten. (Wat het bedrijf doet, waar het voor staat). Deze slogan kan zo herkenbaar zijn voor het bedrijf, dat het als onderdeel van het logo wordt gezien. Toch komt het vaak voor dat in bepaalde toepassingen de pay-off weggelaten wordt. Zo wordt met merk met eenvoud en kracht vertegenwoordigd, ook als er beperkte ruimte beschikbaar is.

Slogans worden vaker vernieuwd om bedrijfscultuur of -dynamiek te weerspiegelen in steeds veranderende markten.

Logo varianten in een huisstijl

De onderlinge positie en verhouding van tekst- en beeldelementen in een logo kunnen variëren. Daarom moeten ze voor belangrijke toepassingen worden vastgelegd. In een effectieve huisstijl zijn al deze elementen met elkaar verweven in logische samenhang. Zo ondersteunt alles waar het logo in of op voorkomt in kleur, materiaal en vorm de uitstraling van de bedrijfsidentiteit. Veranderingen van een of meer elementen moeten erop gericht zijn de samenhang te bevorderen van het ontwerp en zo ook van de juiste uitstraling van de organisatie.

Wat is een huisstijl?

Waarom is een logo nodig?

Een goed logo ontwerp is essentieel voor elk bedrijf en elke organisatie. Samen met de naam is het het eerste wat mensen van de organisatie zien en het langste onthouden. Een goed logo toont uw bedrijfsidentiteit.

 

Een logo verbeeldt missie en visie van de organisatie.

Waar moet een logo aan voldoen?

Een goed logo is een waardevol bezit dat door heel het bedrijf en heel de organisatie gevoerd en gekoesterd wordt. Voorop staat dat de identiteit nu en in de toekomst ondubbelzinnig moet worden overgebracht. Daarom worden veranderingen in het logo doorgaans met grote voorzichtigheid aangebracht.
Goede logo’s die hun waarde bewezen hebben, voldoen zo optimaal mogelijk aan overal terugkerende kenmerken.

✔ Eenvoudig (herkenbaar)

✔ Origineel (onderscheidend)

✔ Houdbaar (niet aan trends onderhevig)

✔ Toepasbaar (bruikbaar in verschillende toepassingen)

✔ Reproduceerbaar (ook herkenbaar in zwartwit, of heel klein)

✔ Effectief (aansprekend)

Drie logo tips

1

Let op effectiviteit. Kijk naar de toekomst.

2

Een 'mooi' of 'leuk' logo is niet voldoende.

3

Een goed logo is tijdloos. De basis voor een hele huisstijl.

Laten we van uw woorden onze daden maken!

Liever eerst een offerte aanvragen? Klik hier.

No comments