10 Tips voor een beveiligde WordPress website
WordPress en veiligheid: 10 Tips voor een beveiligde website
WordPress is wereldwijd het meest populaire content management systeem (CMS) en wordt door miljoenen websites gebruikt, variërend van persoonlijke blogs tot grote zakelijke websites. De populariteit van WordPress is grotendeels te danken aan zijn gebruiksvriendelijkheid en de overvloed aan beschikbare plugins en thema’s. Maar met deze populariteit komen ook beveiligingsrisico’s.
1. Houd WordPress Up-to-Date
Regelmatige updates zijn een van de meest effectieve manieren om je website te beveiligen. Zorg ervoor dat je WordPress-kern, plugins en thema’s altijd up-to-date zijn. Ontwikkelaars brengen updates uit om bekende beveiligingslekken te dichten, dus het negeren van updates kan riskant zijn.
2. Beperk het aantal geïnstalleerde plugins
Het installeren van te veel plugins kan je site kwetsbaarder maken. Kies alleen de plugins die je echt nodig hebt en verwijder de rest. Houd bovendien de geïnstalleerde plugins up-to-date en verwijder eventuele inactieve of ongebruikte plugins.
3. Gebruik sterke wachtwoorden
Zorg voor sterke wachtwoorden voor je WordPress-beheerdersaccount en andere accounts met toegang tot je website. Een sterk wachtwoord bevat een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens en is minstens 12 tekens lang.
4. Implementeer tweestapsverificatie
Tweestapsverificatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die het moeilijker maakt voor aanvallers om in te loggen op je site. Met 2FA moet je naast je wachtwoord een extra beveiligingscode invoeren, meestal gegenereerd door een app op je smartphone.
5. Beperk inlogpogingen
Om brute force aanvallen te voorkomen, kun je het aantal toegestane inlogpogingen beperken. Dit betekent dat als iemand meerdere keren een verkeerd wachtwoord invoert, ze tijdelijk worden geblokkeerd.
6. Gebruik een web application firewall
Een Web Application Firewall (WAF) kan schadelijk verkeer filteren voordat het je website bereikt. Het kan je beschermen tegen veelvoorkomende aanvalspatronen, zoals SQL-injecties en cross-site scripting (XSS).
7. Maak regelmatig back-ups
Het is belangrijk om regelmatig back-ups van je website te maken, zodat je, in geval van een beveiligingsincident, snel kunt herstellen. Veel hostingproviders bieden automatische back-upopties.
8. Beperk bestandstoegang
Beperk de toegang tot je websitebestanden. Je kunt bijvoorbeeld de toegang tot de wp-admin-map beperken tot alleen bepaalde IP-adressen. Dit verkleint het oppervlak van potentiële aanvallen.
9. Beveilig je database
De database bevat alle gegevens van je website, dus het is essentieel om deze te beschermen. Gebruik complexe databasewachtwoorden en geef je database een unieke naam in plaats van de standaard “wp_”-prefix.
10. Kies een betrouwbare hostingprovider
Selecteer een hostingprovider die beveiliging serieus neemt en maatregelen heeft getroffen om je website te beschermen. Goedkopere hostingopties zijn misschien verleidelijk, maar ze kunnen je website blootstellen aan meer risico’s.
No comments